Hvordan vælger jeg efterskole?

Hvilken efterskole passer til mig? Er efterskole noget for mig? 

Selvom det kunne være dejligt, kan du ikke bare tage en test, der viser dig, hvilken efterskole du skal vælger. Det er dig selv, som skal opfinde en test. Start med at finde ud af, hvad du synes er spændende. Så er der helt sikkert en efterskole, som tilbyder lige netop det, du brænder for. Vi har ikke lavet et efterskoletest, men vi har samlet en række links og vejledninger, du måske kan bruge i dit arbejde med at finde den helt rigtige efterskole til dig. 

Hvordan vælger jeg efterskole?

Når du skal vælge efterskole, er det en god idé at starte på efterskole.dk - Her kan du søge mellem alle efterskoler i Danmark. 

På Tølløse Efterskole skal du tage stilling til om du vil gå i 9. eller 10. klasse. Du skal også vælge om du vil gå på idrætslinjen, danse- og teaterlinjen eller på musiklinjen

Du kan måske få hjælp fra Viunge.dk som har lavet en lille guide til, hvad du skal overveje inden du vælger efterskole. 

Hvilken efterskole skal jeg vælge? 

Du skal vælge en efterskole, hvor du føler dig hjemme.  Derfor synes vi, at du skal besøge de to – tre efterskoler, du finder mest interessante. Tag på besøg og mød lærerne og de nuværende elever, mærk stemning, se lokalerne og spørg om alle de mange ting, der dukker op, når du skal finde den helt rigtige efterskole for dig. 

Hos os kan du booke et besøg, og så aftaler vi et tidspunkt, hvor det passer dig, så du kan se skolen og møde lærere og elever. 

Hvem skal betale for at jeg skal gå op efterskole? 

Det er ikke gratis at gå på efterskole, så du skal sørge for at aftale med dine forældre, hvad de har mulighed for at betale. Prisen for efterskoler i Danmark varierer en del. Du kan tjekke prisen for efterskoler på efterskole.dk/da/Schools/Price - Her skal du indtaste dine forældres indkomst og om du har nogle søskende. Prisen for et efterskoleophold er nemlig en blanding af elevstøtte fra staten og af egenbetaling. 

Statens elevstøttes udgør mellem

  • 24.402 og 50.610 kr. årligt (takster for skoleåret 2017-18)
  • 24.864 og 51.618 kr. årligt (takster for skoleåret 2018-19)

Der findes muligheder for at søge forskellige stipendier til betaling af efterskoleophold. Fx. har Egmont Fonten og Efterskoleforeningen et stipendie for udsatte unge. Tølløse Efterskole har også mulighed for at nedsætte forældrebetalingen, såfremt dine forældre har en meget lav indtægt.

Hvordan vælger jeg efterskole? 

Læs, besøg og tænk. Vi synes det er en rigtigt god idé at tale meget om det. Tal med dine forældre, med dine venner, med din lærer, din nabo eller find nogle i din familie, som har været på efterskole. Hvis du besøger Tølløse Efterskole vil vi meget gerne sørger for, at du kommer til at tale med en af vore nuværende elever.

Alle efterskoleelever har deres egen oplevelse og anbefalinger. Lyt til dem, og find din egen vej. 

Hvem tager på efterskole? 

Hvert år tager over 28.000 elever på efterskole, så alle samfundslag, religion, etnicitet og politisk overbevisning er repræsenteret. Så hvis man skal svare bedst på spørgsmålet "Hvem går på efterskole?" er det lette svar: Alle slags elever. Der er efterskoler med plads til alle, og der er efterskoler for alle. Og antallet af elever er stigende. 

Hvorfor tage på efterskole? 

Du skal tage på efterskole, hvis du vil opleve noget helt specielt. Du vil få oplevelser der vil følge dig resten af dit liv. Nye venner, nye oplevelser, en anderledes skole, masser af udfordringer og en masse andet. Efterskole er godt for dig, fordi du lærer: at bo sammen med andre, at hjælpe, at trøste, at grine sammen. Du oplever styrken ved fællesskabet og sammenholdet. Og du bliver udfordret på dine holdninger både til verden, men ikke mindst til dig selv.

Efterskoler er eksperter i lige netop dig - Vi laver ikke andet. 

Hvad forventer du af din efterskole? 

Når du er på efterskoler, har du en masse forventninger til hvordan det hele skal være. Du kan også forvente at dine forældre gør bestemte ting. Vi har beskrevet nogle af de forventninger du kan støde på, når du er på efterskole.