Tølløse Privat- og Efterskole

Musiklinjen

Tølløse Privat- og Efterskole

Musiklinjen

Tølløse Privat- og Efterskole

Musiklinjen

Tølløse Privat- og Efterskole

Musiklinjen

Tølløse Privat- og Efterskole

Musiklinjen

Tølløse Privat- og Efterskole

Musiklinjen

Tølløse Privat- og Efterskole

Musiklinjen

Tølløse Privat- og Efterskole

Musiklinjen

Tølløse Privat- og Efterskole

Musiklinjen

Tølløse Privat- og Efterskole

Musiklinjen

Musiklinjen på Tølløse Efterskole

Det første halve år på musiklinjen er baseret på sammenspil. Eleverne er inddelt i sammenspilsgrupper og spiller covernumre af alle mulige slags. Vi forsøger at sammensætte de forskellige bands ud fra elevernes niveau og øver os i at spille sammen. Vi øver bl.a. op til en teaterkoncert og en semesterkoncert omkring årsskiftet. Vi bruger også tid på at lave små workshops, hvor eleverne kan snuse til forskellige dele af musikken f.eks. begynder-guitar, vokaltræning, produktion og rotationssammenspil.

Produktion

På “Produktion” arbejder vi med at skabe og producere musik i programmet Logic Pro. Eleverne arbejder med deres egne projekter og ideer, men arbejder også med fælles opgaver for at lære programmet at kende. Opgaverne tager fat i emner som EQ, compression, effekter, specifikke plugins og alle mulige tips og tricks.

Vi forsøger at tage enkle sang-ideer og trække dem i forskellige genreretninger og pakke melodier ind, så lækkert som muligt. På denne måde kommer du til at arbejde med alt fra rolige, stemningsfulde tracks til friske pop- og hiphopbeats. Om du har erfaring eller er splinterny indenfor produktion betyder ikke det helt store, så længe du er interesseret i at lære og blive bedre.

Sangskriver

“Sangskriver” er for dig, der ønsker at blive bedre til at skrive sange og fordybe dig i at spille og indspille dine sange. Du vil i løbet af forårssemesteret blive undervist i tekstskrivning, komposition af akkorder og melodi samt arrangement af dine selvskrevne sange.
Undervisningen er baseret på din lyst til at lege med originalmusik, både din egen og andre elevers, og du får gennem forløbet forskellige konkrete metoder og værktøjer til at kickstarte din inspiration og forløse din kreativitet. Du skal også co-write med andre og får feedback på dine sange. Du vil opleve en kreativ udvikling og processen fra ide til færdigt nummer i et fællesskab med andre engagerede elever. Om man har tidligere erfaring med sangskrivning betyder ikke så meget - bare man er interesseret i at udvikle sig og blive bedre.

Live

“Live” er for dig, som ønsker at videreudvikle dig som musiker på sammenspilshold. Du vil komme til at spille covernumre inden for genrerne pop, rock, jazz, hiphop eller noget helt femte. Derudover vil du sammen med dit band øve frem mod at komme ud af øvelokalet og op på scenen. I vil bl.a. få musikalske råd og redskaber til at lave en fed liveoptræden foran et publikum. Derudover vil jeres band optræde til en række musikalske arrangementer på skolen, bl.a. musiklinjens semesterkoncert og Tølløse Efterskoles mikrofestival ude på plænen.

En helt almindelig dag på musiklinje:

På musiklinjen har man 4 lektioner om ugen. Man har enten undervisning tirsdag eller torsdag.
Vi mødes til en fælles start, herefter varmer vi op, sangerne laver stemmetræning og arbejder med sangteknik, og instrumentalisterne for sig, vækker deres rytmer og grundpuls. Herefter går vi i sammenspilsband, hvor hvert band i samarbejde med en lærer har sammenspilsundervisning. Denne del af musiklinje er vigtig på vores skole, for det er her, du lærer, hvad sammenspillet kan. Vi lytter til hinanden, finder ind i sammenhængen, lytter til instruktion, finder rollerne i nummeret og lærer at skabe sammen, og lærer også at alle er vigtige for at få den rette balance i musikken. 

Efter sammenspilstræningen slutter vi af. Det kan være med musiklytning og oplæg fra en lærer eller en elev om musik, der interesserer os, eller om en stilart, som vi synes er særlig vigtig. Det kan også være en række workshop, hvor du lærer om sanganlægget, rotationssammenspil, begynderguitar eller -klaver eller noget helt fjerde. Fra tid til anden går vi rundt og hører, hvad de forskellige sammenspilshold har øvet sig på og slutter af på den måde.

Det vigtigste er at du er klar til at lege, lære, rykke dig, øve dig og i det hele taget give den gas med musikken på Tølløse Efterskole.
Workshops på musiklinjen

På musiklinjen har vi i løbet af skoleåret korte perioder med forskellige workshops, hvor vi deler os ind i mindre hold.

Det kan være foreksempel workshops såsom:
- Voicelab - stemmetræning for sangere.
- Stomp - disciplin der kombinerer bevægelse, rytme og lyd, vha. forskellige redskaber fx fejekoste, låg, baljer mm.
- Rotationssammenspil - sammenspil, hvor man prøver forskellige instrumenter af.
- Produktion- Lydproduktion i programmet Logix Pro X.
- Begyderklaver
- Begynderguitar

Musikvalgfag

Ud over de musikalske aktiviteter du vil blive præsenteret for på musiklinje, har vi også en række valgfag/forløb, som du kan følge og dermed få et endnu mere musik i din efterskolehverdag. 

Sammenspil

Drømmer du om at starte dit eget band, eller kan du bare godt lide at spille sammen med andre. 
Rytmisk sammenspil er for dig, som synger eller spiller et instrument, og gerne vil videre med musikken.
Vi spiller sammen i mindre grupper, pop, rock, reggae eller soul - you name it..
Her har du chancen for at forbedre dit sammenspil og instrumentale kunnen. Samtidig arbejder vi sammen hen imod vores fælles mål på scenen eller i studiet.

Hørelære

Hørelære/teori er for dig, der ønsker at forstå musikken bedre. Vi kommer til at træne vores ører og styrke vores musikteoretiske forståelse. I valgfaget vil vi øve at høre intervaller og bestemte akkorder, samt lytte numre af, som I synes er fede. Valgfaget vil også være enormt kreativt. Vi vil tage numre og arrangere dem helt om, fx lave en reggae-udgave af et Ariana Grande nummer eller en jazzet version af et Mew-nummer. Her vil vi snakke om, hvad vi musikteoretisk gør, men også hvad det gør ved nummerets udtryk. Valgfaget vil klæde dig rigtig godt på, hvis du f.eks. vil have musik i gymnasiet, eller bare vil blive klogere på din teori og træne dine ører.

Rytmisk kor

Her har du mulighed for at opleve glæden ved at synge sammen med andre. I Rytmisk Kor arbejder vi med 3-4-stemmige pop og soul-arrangementer.

Rytmisk kor er et must for dig, der elsker at synge og skabe fed kor-lyd sammen med andre. Vi er oftest en 20-30 stykker i koret – piger og drenge - og der er garanti for både gode grin og gåsehud på armene.

Rytmisk kor er meget aktivt og en vigtig del af musiklandskabet på skolen, og vi optræder hele året ved forskellige lejligheder, såvel på skolen som i Tølløse by.

Sangskrivning

Sangskrivning går først og fremmest ud på at få ny inspiration til at skrive sange. Learn by doing, lære ved at gøre - og det du øver dig på bliver du bedre til! Derfor øver vi os rigtigt meget med sangskrivningen.
Du kan ikke læse dig til at skrive sange eller at blive en bedre sangskriver, hvis du ikke også selv skriver og FÆRDIGGØR sange. Du skal gøre dig umage når du skriver, men heller ikke tage det så alvorligt, at du går i stå og ikke får dine sange færdige.
Vi sætter sammen deadlines og arbejder frem mod koncerter, hvor vores sange skal være færdige. Det er rarest at arbejde frem mod en deadline.

Studiekørekort

Hvis du vil lære at indspille audio i LogicPro, så skal du vælge melde dig til studiekørekort. Her lærer du at indspille audio af forskellig art, f.eks. klaver, guitar eller vokal og du lærer at bruge effekter og indspille i lag. Det tager ganske få aftener at få styr på kørekortet - herefter er der fri adgang til studiet.

Lydproduktion

Har du en drøm om at lave lyd for de største bands i Danmark, eller synes du bare lyd er spændende, så er dette et valgfag for dig. Du kommer til at opleve, hvordan lyd er altafgørende for den gode koncert, indspilning, teater og enhver anden form for performance. Lyd kan alt! Vi skal lære at sammensætte det fuldendte lydbillede ved korrekt brug af lydudstyr. Men lige så meget ved at bruge vores kreativitet samt rum- og lydforståelse. Du får ansvaret for skolens professionelle mixerpult Presonus 64s, som du kommer til at skulle bruge til forskellige arrangementer.

Scenetræning

Styrk din selvtillid på scenen
Valgfaget er for sangere, eller andre som godt kan lide at synge, men som måske synes det kan være angstprovokerende at gøre foran andre. Vi kommer til at arbejde lidt sangteknisk, men fokus er på at øve os i at synge foran hinanden og i at slippe af med nervøsiteten ved f.eks. at optræde på en scene. Valgfaget giver dig redskaber til at flytte fokus væk fra nervøsiteten og i stedet over på dit sangerudtryk og musikken. Vi kommer til at lave en masse sjove øvelser og til at booste vores sangerselvtillid ved at synge for og med hinanden.

Lærerne på musiklinjen

Thomas Tang

Thomas er professionel musiker, sangskriver og underviser. Han er albumaktuel som soloartist under eget navn og er ved siden af undervisningen aktiv musiker både som solist og som guitarist/sanger i forskellige coverbands.  

Thomas er uddannet guitarist på Det Jyske Musikkonservatorium og på Musicians Institue Of Technology i Los Angeles.

Thomas har undervist på Den Rytmiske Højskole i Vig, Rødding højskole, Solrød musikskole mv. og så har Thomas været en del af musikholdet på Tølløse Privat- og Efterskole siden 2009. 

Læs mere om Thomas Tang

Klaus Høgh-Lefholm

Klaus er uddannet på Holbæk lærerseminariet, og har musik som linjefag og guitar som hovedinstrument. Klaus har mange års band- og korerfaring, og så skriver og komponerer han musicals, hvilket skolen profiterer af.

Klaus har øje for hvordan hver enkelt elev kan udvikle sig, uanset niveau. Og man er altid sikker på en god og hyggelig stemning i øvelokalet, når Klaus underviser. 

Josefine Bjørnskov

Josefine er cand.mag. i Musikvidenskab fra Københavns universitet. Hun underviser i sammenspil på musiklinjen, er med til at lede skolens rytmiske kor og udbyder valgfag som hørelære/teori og scenetræning. Ud over at have en stor interesse for sangskrivning og komposition, spiller Josefine forskellige instrumenter og arrangerer numre for kor og sammenspilshold. Ved siden af undervisningen spiller Josefine i bands som pianist, komponist og sanger. 

Jacob Fensholm

Jacob er uddannet musiklærer fra Holbæk seminarium i 2003 og har både som lærer og i det private arbejdet med musik i mange år. Udover at spille forskellige instrumenter så har Jacob også erfaring med produktion af elektronisk musik af forskellig art i bl.a. Logic Pro.

Musikskolens undervisere

 • Sophia Zielger Nohr

  Sophia har mange års erfaring både som sangskriver og underviser i sang. Hun arbejder bl.a. med finjustering af vokaler, kunstnerisk udtryk samt vejrtrækning og støtte. Sophia har masser af erfaring med at performe live bl.a. ved Melodi Grand Prix og udgiver også sin egen musik under navnet Sophia Nohr.

 • Thomas Bjergskov Roosen

  Thomas er en passioneret og engageret musikunderviser som brænder for at lære og lære fra sig. For ham er den gensidige relation i mødet med andre mennesker, det der giver ham energi og glæde. "Musikken er for mig nok i sig selv, men samtidig bliver den et redskab til at arbejde med"

 • Anders Emil Jensen

  Bas og Sammenspil -

  Anders er uddannet fra syddansk musikkonservatorium med el og kontrabas som hovedinstrument. 

  Han har spillet professionelt i mange år og har medvirket på mange forskellige indspilninger og spillet koncerter i ind og udland. 

 • Jonas Nelausen

  Jonas er uddannet musiklærer fra Professionshøjskolen Absalon og har mange års erfaring som udøvende musiker.